Качка кряква: опис породи, харчування, характеристики

Качки цього виду найбільш часто зустрічаються на всіх континентах. Вони всеїдні, добре пристосовуються до будь-яких кліматичних умов, тому в даний час їх не можна зустріти хіба що в Антарктиці.

Безперечні переваги цієї водоплавної птиці залучили до неї увагу не тільки великих заводчиків, а й дрібних фермерів. Качка кряква не вимагає особливих умов для свого утримання, влітку годується самостійно, вишукуючи їжу в водоймі, в якому плаває. Тому в теплу пору можна значно заощадити на її кормах. А одним з головних достоїнств цього птаха є велика відмінність між самцями і самками, тому розпізнати їх не складає труднощів навіть недосвідченому птахівників.

Опис і основні характеристики

Спочатку слід розглянути, чим відрізняються самець і самка цього виду. При першому погляді на них дуже складно повірити, що вони – особи одного різновиду.

Забарвлення самки максимально наближений до природних кольорів, щоб її неможливо було помітити серед кущів або заростей очерету. В оперенні спинки і боків домінує коричневе забарвлення, завдяки якій качці простіше маскуватися в навколишньому середовищі. А на животі відтінок пір’я більш інтенсивний. Колір дзьоба оливковий або сірий з темним відливом кольору. А кінцівки у неї помаранчеві або яскраво-червоні.


Качка кряква з потомством

А ось селезень на тлі качки виглядає справжнім красенем-піжоном. Головка і шия його пофарбовані в соковитий темно-смарагдовий колір зі своєрідним відливом. Шию від тулуба відокремлює яскраво-біла облямівка, що проходить по всій шиї. Досить широкі груди і зоб каштанового кольору. Інша частина тіла і крила пофарбовані в світло-сірий колір. Лапки селезня яскраво-оранжевого кольору. Забарвлення дзьоба оливкового кольору. Таке забарвлення потрібна самцю, щоб швидше залучити до себе увагу качки.

Спільним у зовнішньому вигляді цих птахів є своєрідні дзеркальця фіолетового забарвлення на зовнішній частині крил, які добре видно, коли качка тільки злітає або розправляє свої крильця.

А ось у чорній крижні самці і самки дуже схожі один на одного, а статеві відмінності виражені дуже слабо. Самці за розміром все ж більше, ніж самки. Спинка у цих птахів бура з темним відливом, боки світліші, а груди і живіт білого кольору з коричневими цятками. Головною відмінністю є колір дзьоба – чисто чорний, верхівка якого жовта, а лапки – оранжевого відтінку.


Крижень сідає на водойму

У каченят обох статей забарвлення непримітна, як і у мами-крижні – коричнева, що зливається з навколишнім фоном. Дикі крижні привертають до себе увагу своїм забарвленням і своєрідністю голосу (звідси і їх назва – крижень). Крякання цих птахів можна сплутати з голосами інших диких мешканців лісу.

Де живе качка кряква

Ці птахи, як і всі водоплавні, вважають за краще селитися в безпосередній близькості від водойм або болотистій місцевості. Найбільш переважні для її поселення неглибокі озерця, ставки або річки з нешвидким плином. Обов’язкова умова для поселення птиці на березі водойми є наявність там будь-яких заростей:

  • очерету;
  • густий порослі різних чагарників;
  • наявність повалених дерев.

Саме в таких місцях ці особини зупиняються на нічліг, в’ють гнізда, ховаються від ворогів, так як серед заростей їх практично неможливо помітити. А ось голі берега річки і озера їх абсолютно не залучають як місця проживання.


Пара крижнів на водоймі

Хоча крижні і відрізняються обережністю і боягузливим характером, але останнім часом їх все частіше можна побачити плаваючими в міських водоймах або в приміській зоні. Це пов’язано в першу чергу з тим, що в містах і приміській зоні (в межах 40 км від межі міста охота просто заборонена), а їжу ці птахи можуть в міських умовах добути набагато легше, особливо в зимовий час. Та до того ж люди з задоволенням згодовують водоплавним хлібні крихти і інші види їжі. Тому з часом крижні звикають до своїх годувальників і можуть підпливати за їжею зовсім близько до людей.

Цікаво, що ці птахи разом вибирають місце для гніздування, спільно споруджують саме гніздо.

Крижні – це перелітні птахи, що летять на зиму в теплі країни. Основні місця їх зимівлі наступні:

  • південь європейської частини;
  • Іран;
  • Ірак;
  • південь Китаю;
  • північ Індії;
  • острови і країни Мексиканської затоки і ін.


Селезні в польоті

Лише невелика частина таких качок може залишатися на зимівлю там, де водойми не замерзають на зиму.

Основні характеристики

характеристика

опис

Маса дорослого селезня

на початку літа

на початку осені

1,5 кг

2,0 кг

Маса дорослої самки

0,7-1,4 кг

довжина тулуба

0,6 м

Розмах крил

1 м

Довжина крила селезня

0,28 м

Довжина крила качки

0,26 м

голос крижні

Її крякання добре знайоме завзятим мисливцям і фермерам, розводить домашніх качок, бо їхні голоси схожі. Адже саме дикі крякви є прабатьками цієї домашньої водоплавної птиці.


«Спів» крижні

У польоті чутно тільки звучне, властиве цим особинам крякання. І тільки в період активного спарювання характер крякання змінюється, адже селезень саме голосом привертає до себе партнерку. До звичних звуків типу «кря-кря» або «реп-реп» додається пронизливе «фііб».

Так голосно і заклично кричить тільки самець, у самки голосок більш тихий і практично нічим не примітний.

живлення

Чим же може харчуватися цей птах? У природних умовах ці водоплавні звикли обходитися тією їжею, яку вони можуть роздобути в водоймах і біля них, тому вони невибагливі по відношенню до різних видів кормів.

Вони періодично занурюються у водойму майже повністю, і на поверхні можна бачити тільки їх хвостики і лапки. Так качка шукає на дні річки або озера їжу:

  • мальків риби;
  • дрібних рибок;
  • маленьких жабенят;
  • ікру риби;
  • водорості;
  • коріння річкових рослин і іншу їжу.

Делікатес для крижнів – це ряска, яка з’являється на поверхні озер, ставків та інших водойм, де немає руху води.


крижні плавають

Такий спосіб прохарчування і є головною причиною вибору місць для проживання крижнів – вони повинні діставати до дна водойми, щоб добути собі їжу.

У літню пору качки спокійно можуть перелітати на поля, засіяні зерновими, і годуватися там.

нюанси розмноження

Періоду статевої зрілості ці птахи досягають досить пізно – до року. А пари утворюються в кінці серпня – початку вересня, і в теплі країни вони відлітають разом. Залежно від того, де птахи проживають літній період, чи треба їм летіти на зиму і як далеко, залежить, коли вони почнуть виведення потомства. Розкид за часом такого періоду досить великий – з початку квітня до кінця серпня.

На час кладки яєць пара будує своє гніздо, яке обов’язково знаходиться поруч з водоймою. Зазвичай гніздо крижні є ямку в землі, яку птиці вистилають сухою травою. Поки самка відкладає яйця, селезень не покидає її і охороняє. До моменту, коли качка починає висиджувати потомство, самець летить, тому що у нього настає період линьки.


качки крижні

Зазвичай кількість яєць, що відкладаються качкою, може становити від 7 до 12 штук. Маса кожного з них – 45-50 г, забарвлення шкаралупи чисто біла із зеленуватим відливом. Якщо перната матуся відлучається з гнізда, щоб поїсти, то вона вкриває кладку пухом і пір’ям, які збираються в місце гніздування. У разі якщо яйця з якихось причин були знищенні, самка повторно відкладає нові. Але, так як селезня поруч вже немає, всі ці яйця залишаються незаплідненими, і пташенята з них не вилупляться.

Через 3,5 тижні з яєць вилуплюються каченята. Через півдня матуся вже веде своє потомство до води. Пташенята швидко ростуть і набирають вагу – вже в двомісячному віці вони можуть важити до 1 кг.

Полювання на крякву

Полювання на качку для справжніх цінителів представляє особливий спортивний інтерес. Щоб добути хоча б одну тушку крижні, необхідно добре вивчити звички цього птаха і запастися терпінням.

Зазвичай сезон полювання на цих птахів доводиться на осінній період. Мисливці роблять собі курені поблизу водойми, де мешкають ці водоплавні, і в них чекають на світанку або після заходу сонця появи цих особин. Щоб заманити качок, використовують спеціальні манки, які імітують голос селезня. Також в хід йдуть спеціальні пінопластові імітації. Найчастіше такі приманки привертають крижнів, і вони сідають на воду, щоб підпливти ближче. Це найзручніший момент, щоб підстрелити здобич. Для полювання на качок рушниці заряджаються дрібної дробом.


Крижень на гнізді

Але ось дістати тушку цього птаха з заростей очерету без собаки дуже важко, тому ті мисливці, які регулярно ходять на полювання за качками, заводять і спеціально навчають собак, які натреновані вишукувати в холодній воді підбиту птицю і приносити її власникові.

Ці дикі качки – дуже цікаві істоти. Деякі любителі спеціально розводять саме цей вид качок, щоб мати вдома джерело смачного м’яса, не ходячи на полювання.